Tuesday, November 18, 2008

Uued ja huvitavad

Tekkis mõte , panna kirja uuemaid ja vähemlevinumaid sorte, millised on silma jäänud erinevatel internetirännakutel ja millised võivad tänu oma päritolule ning headele vanematele ka meile siin Eestis huvi pakkuda.
Monarch- 1988 aastast pärit sakslaste sort. Loodi Freiburgi veiniinstituudis . On saadud Solarise ja Dornfelderi ristamisel. Ja Solaris on omakorda -Merzling x (Saperavi Severnõi x Muscat Ottonel). Saperavi Severnõi on Vene päritolu sort, ilmselt V. Amurensis x Précose de Malingre.
Saaada olevatel andmetel vägagi haiguskindel ja varajane sort. Ka veinimarjana paljulubav. Sünonüüm FR 487-88 r.
Ka minul on mõned Monarch`i põõsad põllu peal, istutatud 2008 kevadel.


Baron- 1983 aastal kinnitatud Saksa sort. Ristatud ja valitud jälle Freiburgi veiniinstituudis . Ka sellel sordil on sugulus Amuuri viinapuuga. Sort saadi Cabernet Sauvignon x (Merzling x (Zarja Severa x St.Laurent). Ja Zarja Severa x ST.Laurent ei ole ju miskit muud , kui "vana ja hea Rondo" , milleta nagu ükski põhjapoolne viinamarjakasvatus läbi ei saa. Kirjelduse kohaselt vastupidav haigustele. Ebajahukaste- ja jahukastekindlus isegi väga hea. Sünonüüm FR 455-83 r.
Valmimiselt keskmiselt varajasem. Veinimarjana annab pisut kergemaid ja puuviljasemaid veine.
Ka mõned Baronid on mul 2008 aasta kevadel istutatud.
Nüüd pean tegema vahemärkuse ja nentima , et lääne publikatsioonides on Saperavi severnõi ja Zarja severa segi nagu puder ja kapsad. Zarja severa peaks nagu olema Früher Malingre x Vitis amurensis ehk Sejanets Malingre x Vitis amurensis , variante on mitu. Saperavi Severnõi peaks olema Severnõi x Saperawi ja Severnõi on omakorda Seianets Malengre x Vitis amurensis.
Pole ka ime , et on segadus , iga allikas annab ise andmeid ja kuna osad sordid on venest pärit , siis seal lihtsalt on kõik segamini. Olen venes käinud ja näinud ja tean.
On aga siiski tõenäoline , et see Zaperavi Severny ja Zarja Severa on eri asjad , kuid kindlasti voolab mõlemas Amuuri viinapuu verd.
Solaris- 2001 Freiburgi veiniinstituudist sordiks saanud hele viinamari. Saadud Merzling x (Saperavi Severnõi x Muscat Ottonel) ristamisel. Sünonüüm FR 240-75.
Nii saksa kui inglise andmetel varavalmiv ja kõrge suhkrusisaldusega veiniviinamari. Samuti vastupidav haigustele.
Solarist on vist Eestis mõned kasvamas. Mul on ka 6 tk. mäe peale istutatud




Phoenix - Saksamaal aretatud ja 1992 sordiks kinnitatud hele viinamari. Saadud Bacchus x Villard blanc ristamisel. Sünonüüm Geilweilerhof GA 49-22 . Hea talvekindlusega ja varajase valmimisega. Ei ole väga kindel jahukaste vastu. Annab muskaadiaroomiga veini. Kasvatatakse paljudes külma kliimaga piirkondades Kanadas , USA põhjaosas, samuti Inglismaal.
Ka minul kasvab 5 Phoenixit.

Allegro

Bronner







Cabernet Carbon










Cabernet Carol








Cabernet Cortis

3 comments:

Viinamari said...

Me saame veel rondot ja solarist okstena. Üks vend lihtsalt annab neid juurde rootsist. Lähen toon märtsi lõpus ära ja jagame siis kasvatajate vahel ära.

Millal me veine maitseme?

Uku

Anonymous said...

Ostsin amuuri viinamarja seemned seemnemaailmast, aga mingit õpetust, kuidas nad kasvama panna ei ole. Kas taimed tuleks ette kasvatada ja kui, siis millal? Tahaks nii väga, et asi õnnestuks! Äkki oskab keegi head nõu anda?!

Aita

Jaak Eensalu said...

Kevadise külvi korral tuleb seemned stratifitseerida, vaatasin piiblist järele, E.Laas Dendroloogia.
Googel aitab leida , mis teha.
jaak

 
Skype Me™!
Get Skype and call me for free.