Monday, October 12, 2009

Viinamarja korjamine.











Otepää mail oli laupäeval 10. oktoobril Annemäe talus kibe askeldamine. Hulk veini- ja viinamarjaentusiaste korjasid kokku 2009 aasta viinamarjasaagi. Kaasalööjaid oli nii pealinnast kui ka lähemalt. Marjad purustati ja eemaldati rootsud uuel masinal. Peale seda pumbati mass tõrde ja sinna lisati ka juba käärivat viinamarja mahla. Keskmiseks kuivaine sisalduseks sain 14 %. Sellise külma suve kohta polegi väga paha. Marja tuli nii 250 taimelt ja kokku tuli pulpi 150-180 liitrit. Võib öelda, et umbes 0,8kg ühelt taimelt. Ehk saab kuni 200 pudelit veini. Ja Andris Dislers Lätist mõõtis ka mahla happesuse , see oli 1,38.

3 comments:

Anonymous said...

Jaak, pean Sind kurvastama, Rondo ei ole hea sort Eestis kasvatamiseks. Tänavune suvi oli statistilisest keskmisest soojem (vt. ilmajaama kodulehte), kuigi ka keskmisest vihmasem. Eriti soe oli september (jälle statistiliselt, mitte tunde järgi). Ja tulemus - Rondo pooltoores mari, seda näitab eeskätt kõrge happesus.
Ja nüüd midagi positiivset. Kui Sulle meeldivad vinifera sordid, kas Sa ei tahaks proovida sordiga nimega Solaris? On tükk maad varasem kui Rondo ja saavutab hea suhkrusisalduse - vähemalt 21 - 22 Brix Otepääl, arvata võib, et isegi rohkem hea hoole korral. Ja kui veini üle jääb, võtab selle lahkelt müüki samanimeline vastne Tallinna lõbukeskus, arvan ma.
Pudelile pane kindlasti sama šrift... Hea saagikas sort, lisaks haiguskindel, külmakindlus mitte väiksem kui Rondol.

Edu soovides

Jaanus

Jaak Eensalu said...

Ei taha väita, et Rondo on kõige parem aga 2005 aastal oli see ainuke,. mida kätte sai. Solarist ei olnud veel Eestis. Praegu on mul juba olemas mõned 2 aastased Solarised ja ligi 150 sellel aastal juurutatud taime. Vaatame, kuidas talve üle elavad. Eelmise aasta samal moel paljundatud Rondod elasid talve hästi üle.
Peale selle on mul ka mõned taimed Monarchi ja Baronit ja need on vastavalt Rondo ja Solarise järeltulijad. Ja veel on vaja ringi vaadata.
Statistika on üks valedest, seda juttu pole4 mõtet mulle ajada. Juuni oli nii külm, et mitte miski ei kasvanud, kurgid, kõrvitsad ja viinamarjad. Nii nagu nad mai lõpus jäid, nii olid pea terve juuni, kasv hakks peale uuesti alles juuni lõpus ja õitsemine oli alles pigem juuli lõpupoole. See brix 14 % on sellise suve kohta veel päris hea. Kui tuleks vahelduseks midagi sarnast 2005, 2006 või kasvõi 2007 suvele, eks siis oleks huvitav, milline mari siis tuleb.
Läti mees Girts käis saksas ja nägi kuidas kuulsale Rislingule läks kottidega suhkrut sekka!
Ja veel ei ole välistatud mingil hetkel näiteks Rondode ümbervääristamine...

Anonymous said...

Rondo on meie jaoks lihtsalt liiga hiline, meil pole talle vajalikku temperatuurisummat lihtsalt kuskilt võtta. Isegi Taanis ei kogu ta viimastel aastatel (isegi soojadel suvedel) enam vajalikku suhkrut ja taanlased soovitavad seda kasutada segus mõne sukrurikkama marjaga ja on temas kergelt pettunud. Esimestel aastatel käitus küll hästi. Olin ka ise Rondost algul väga vaimustatud ja oleksin äärepealt 1000 tk. maha pannud, kui vaid kuskilt saada oleks olnud. Õnneks ei olnud.
Kuigi Solaris on sakslaste soodne tööõnnetus (neile endile pole nii varaseid sorte tegelikult vaja, herilased panevad marjad nahka), on tema järglased juba jälle meile liiga hilised, aga eks Sa ise katseta. Ainuke, millega võiks proovida, on Cabernet Cortis (Solaris x Cabernet Sauv.) Arild Syversenil Norras saavutas see sel aastal samasuguse suhkrusisalduse kui Rondo (5. okt. 81 Oechsle). Ikka tiba hiline, aga kui tahta eriti kvaliteetset veini, võiks soojas kohas proovida. See on neist järglastest kõige varasem, teised kõik on hilisemad (ja väiksema suhkrusisaldusega). Sakslaste jaoks sobivad, meile mitte.

Jaanus

 
Skype Me™!
Get Skype and call me for free.